ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΦΗΡΕΑ ΕΥΒΟΙΑΣ-ENELGREENPOWER

ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΝ: ΧΡΗΣΤΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ.

ΠΗΓΗ: https://www.euro2day.gr/

Enel: Εγκαίνια στην Εύβοια για τη μεγαλύτερη επένδυση αιολικών στην Ελλάδα

<<<Από 40… γραφειοκρατικά κύματα πέρασε για να αδειοδοτηθεί, κατασκευαστεί και λειτουργήσει η μεγαλύτερη ίσως στην Ελλάδα επένδυση στις ΑΠΕ και στο χώρο της αιολικής ενέργειας.Η συστοιχία των επτά (οκτώ Μελετητικά) αιολικών πάρκων με 67 (79 Μελετητικά) ανεμογεννήτριες, ισχύος 2,3 MW η κάθε μία και συνολική εγκατεστημένη ισχύς (181,7) 154,1 MW, της θυγατρικής του ενεργειακού κολοσσού Enel, της Enel Green Power, βρίσκεται σε λειτουργία, παράγοντας το 4% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ και το 4,5% της αιολικής. Εκτείνεται στον Καφηρέα σε μία έκταση 1.050 στρεμμάτων βορειοανατολικά της Κρύστου και εγκαινιάζεται αύριο Τρίτη 15 Οκτωβρίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.Με την επένδυση αυτή των 300 εκατ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αναδείξει την κυβερνητική στήριξη στα έργα ΑΠΕ για τη στροφή της εγχώριας αγοράς στις «πράσινες» και «καθαρές» μορφές ενέργειας, μετά και τις αποφάσεις για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών σταθμών μέχρι το 2028.Η παραγόμενη ενέργεια από τα επτά αιολικά πάρκα θα καλύπτει ουσιαστικά τις ανάγκες ρεύματος 130.000 ελληνικών νοικοκυριών, ενώ το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή δύο υποσταθμών Υψηλής Τάσης στην Εύβοια και την επέκταση του ΚΥΤ Παλλήνης.Η λειτουργία των αιολικών πάρκων προσφέρει εξοικονόμηση 315.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Στη φάση της κατασκευής του, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, δαπανήθηκαν περισσότερες από 1.500.000 ώρες για να εξασφαλιστεί ότι θα προχωρήσει χωρίς ατύχημα, καθώς εφαρμόστηκαν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν drones για την τοποθέτηση των 25 χιλιομέτρων εναέριου καλωδίου υψηλής τάσης και τηλεκατευθυνόμενο όχημα για την τοποθέτηση των 45 χιλιομέτρων υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης.Η ιστορία του Καφηρέα της Enel Green Power, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα παραδείγματα των μεγάλων διοικητικών εμποδίων που ορθώνονται στη χώρα μας για μεγάλες επενδύσεις. Για να λειτουργήσει το συγκρότημα των αιολικών πάρκων χρειάστηκαν 12 χρόνια και οι αδειοδοτήσεις πέρασαν από 40 διοικητικές υπηρεσίες. Σε όλα αυτά δεν συνυπολογίζονται και οι διάφορες προσφυγές κατά του έργου στο Σ.τ.Ε.Πάντως, η εταιρεία στην περιοχή έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο πρόγραμμα δράσεων αιειφόρας ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν ειδικές ράμπες παράλληλα με τους δασικούς δρόμους για να βόσκουν απρόσκοπτα τα αιγοπρόβατα και ειδικά σημεία μέσα στα αιολικά πάρκα για εναπόθεση μελισσιών.Με τον Καφηρέα η Enel Green Power ουσιαστικά διπλασιάζει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ της στην Ελλάδα, καθώς από τα περίπου 200ΜW πηγαίνει στα 351ΜW. Διαθέτει επίσης 90MW φωτοβολταϊκά και 20MW υδροηλεκτρικά. >>>

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΡΦΗΣ ΘΕΜΕΛΙΟΥ- ΧΡΗΣΤΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ.

Θεμέλιο ανεμογεννήτριας Ε-70 E4/S/63/3Κ/01 του οίκου ENERCON (IEC class IA με πυλώνα ύψους 63 m). ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ.
Κυκλικό πέδιλο διαμέτρου 16,75 m πάχους από 0,95 έως 1,70 m. Στο κεντρικό τμήμα (δακτύλιος έδρασης πύργου) διαμέτρου 6,00 m, συνολικού ύψους 2,40 m (1,70 + 0,70) αγκυρώνεται ο πυλώνας της ανεμογεννήτριας σύμφωνα με τα σχέδια του κατασκευαστού. Η αγκύρωση επιτυγχάνεται με δύο σειρές αγκύρια (Μ36×2.100-10.9) που εγκιβωτίζονται στο θεμέλιο.
Τα φορτία στο θεμέλιο έχουν υπολογισθεί απο τον κατασκευαστή για τους διάφορους συνδυασμούς φορτίσεων που προβλέπονται απο τους σχετικούς κανονισμούς (IEC 61400-1 για κατηγορία ανέμου ΙΑ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *