Μελέτη Στατικής και Δυναμικής Επάρκειας & Ενίσχυσης. Χρήση Ινοπλισμένων Υλικών.
Ενίσχυση Διωρόφου λόγω αλλαγής Χρήσης, Μαρούσι Αττικής
Μετά την εξέταση των τελικών Σχεδίων Αποτύπωσης που μας διέθεσε ο ιδιοκτήτης (ΑΘΜΟΝΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.) και σύμφωνα και με τα συμπεράσματα και τον προσδιορισμό ελλειμμάτων του ελέγχου Στατικής επάρκειας του παραπάνω κτιρίου επελέγη το σύστημα των ινοπλισμένων πολυμερών και συγκεκριμένα το συστήμα των ανθρακονημάτων. Η εφαρμογή των Υφασμάτων και Eλασμάτων από ανθρακονημάτα περιορίζει στο ελάχιστο την αλλοίωση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του Φέροντος Οργανισμού και ειδικά για περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, όπου δεν υπάρχουν προβλήματα ανάγκής αύξησης δυσκαμψίας ή μεγάλες αστοχίες μελών, παρά κυρίως έλλειμμα καμπτικού οπλισμού και τμηματικά διατμητικού οπλισμού στις κρίσιμες περιοχές, αποτελεί μια των καλυτέρων επιλογών. Για τη διαστασιολογική επεξεργασία των τμημάτων του φέροντος Οργανισμού που τελικώς ενισχύθηκαν έγινε χρήση ειδικού λογισμικού του Πανεπιστημίου Πατρών “FRP Strength/ FRP Analysis” που συνιστάται και από την εταιρεία Sika.
Μελέτη και εφαρμογή Μεταλλικών Ελασμάτων, Μανδυών Σκυροδέματος, Ανθρακοϋφασμάτων.
Μελέτη Ενίσχυσης Κτιρίου ιδιαίτερης Αρχιτεκτονικής αξίας, Φιλοθέη Αττικής
Λόγω του πεπλατυσμένου των δοκών επελέγη η χρήση επικολλητών ανθρακουφασμάτων. Η μέθοδος αυτή προσφέρει και ευχέρεια αγκύρωσης στα άκρα , με την επικόλληση των υφασμάτων στις προσφερόμενες κατακόρυφες παρειές . Στις εφαρμοσθείσες διατομές το καθαρό πάχος του ανθρακουφάσματος ελήφθη 0,11 mm , η τάση θραύσεως σε εφελκυσμό 4800 Kg/cm2 και ο συντελεστής ασφαλείας γ = 1,50 . Η μέθοδος αυτή συνδυάζεται χρονικά με τυχόν άλλες ενισχύσεις (διατμητικού οπλισμού) , ώστε να μην προκύψουν βλάβες στα επικολλητά ανθρακουφάσματα . Η τυχόν ενίσχυση διατμητικού οπλισμού γίνεται με κατακόρυφους πύρους από χάλυβα ποιότητας B500 C που αγκυρώνονται δια συγκόλλησης σε ελάσματα από χάλυβα ποιότητας S355 (Fe 510) . Οι ράβδοι αγκυρώνονται εντός του πάχους του χαλύβδινου στοιχείου. Στην οροφή του Ισογείου και στην οροφή του Υπογείου υπάρχουν προεντεταμένοι φορείς. Έγινε αναλυτικός έλεγχος των προεντεταμένων στοιχείων.
Μελέτη και εφαρμογή Ενίσχυσης με Μεταλλικά Ελασμάτα, Προσθήκης Πλαισίου Ανελκυστήρα, Υποστήριξης Πλάκας οροφής Υπογείου με εσχάρα μεταλλικών Δοκών.
Αναθεώρηση Στατικής μελέτης & Έλεγχος στατικής και αντισεισμικής επάρκειας Διωρόφου κτιρίου με πρόβλεψη προσθήκης ενός ορόφου και Μελέτη ενισχύσεων, Ν. Ηράκλειο Αττικής
Με τη Μελέτη στατικής επάρκειας έγινε επίλυση του φέροντα οργανισμού του κτιρίου (με πρόβλεψη και ενός (1) επιπλέον ορόφου – ορ. Β ορόφου). Λόγω της ύπαρξης, διαφορετικού της αρχικής μελέτης, προβόλου και της απαίτησης σημαντικού οπλισμού κάμψεως σε μια δοκό, κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση μεταλλικού υποστυλώματος διατομής κοιλοδοκού 150*150*8, το οποίο ελήφθη υπόψη στην επίλυση του στατικού προσομοιώματος. Σε μερικές στηρίξεις όπου παρουσιάζεται ανεπάρκεια αρνητικού οπλισμού γίνεται χρήση επικολλητών χαλύβδινων ελασμάτων. Στην αρχική μελέτη η οροφή υπογείου (δάπεδο ισογείου) είχε ληφθεί υπόψη κινητό φορτίο p = 200 Kg/m2 αντί του ορθού p = 500 Kg/m2. [Σύμφωνα με τον Κανονισμό Φορτίσεως Δομικών Εργων (ΒΔ 30/31-12-1945 ΦΕΚ 171 Α/1946) «Χώρος εκθέσεως και πωλήσεως εμβαδού μείζονος των 50 μ2 -> p=500 Kg/m2] . Η ενίσχυση των πλακών της οροφής του υπογείου προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία του καταστήματος (δάπεδο ισογείου), γίνεται με χρήση σιδηροδοκών ανά 0,60 m και μεταλλικών υποστυλωμάτων στις θέσεις των υπαρχόντων υποστυλωμάτων Ω.Σ. από το κάτω μέρος των πλακών.